Nu er det snart tid til at fejre Sankt Hans. På onsdag den 23. juni er det tid til at samles om Sankt Hans bålet og markere dagen. Men hvorfor fejrer vi egentlig Sankt Hans? Det får du svaret på her, og du kan læse mere om et bål i nærheden af dig.
Solen har kigget frem de seneste dage og sommeren er godt i gang. Med sommeren kommer også en tradition, som på mange måder markerer, at lys og mørke nu vender. Den 23. juni fejrer vi Sankt Hans ved at samles om et stort bål. På bålet er ofte en heks, som vi brænder af mens vi synger sammen.
Hvorfor fejrer vi Sankt Hans? Hvad er fortællingen bag denne tradition?
Når det er Sankt Hans, fejrer vi Johannes Døberens fødselsdag. den falder præcis et halvt sol-år før Jesus’ fødselsdag. Sankt Hans er også Midsommeraften, som er den korteste nat på hele året.
Oprindelig blev Sankt Hans bålet tændt for at fungere som et vågeblus. Det skulle varsle, at dagene blev kortere og at lyset langsomt ville forsvinde. Det blev også anset som et symbol på overgangen til noget nyt.
Fortællingen går også på, at man oprindeligt tændte Sankt Hans bålet for at jage onde ånder væk. Det siges nemlig, at de onde ånder var særligt aktive på helligaftener som Sankt Hans aften. I Danmark brændte man mænd og kvinder på bålet frem til 1693. Traditionen med at afbrænde hekse er opstået i 1900-tallet, hvor man også begyndte at holde båltaler og synge midsommerviser.
Du kan finde dit bål på Skimminghøj. Læs mere her.