Ry Sanatorium - Fra tuberkulose- til sclerosehospital

Profilbillede
dato

Spoler man tiden tilbage til begyndelsen af 1900-tallet var hverdagen en anden. Her var tuberkulosen nemlig en fast del af hverdagen. 

Tuberkulose var i årene omkring 1900-tallet svært udbredt og en frygtet sygdom men selvom sygdommen ramte hele samfundet, var især den fattige del af befolkningen hårdt ramt.  


Foto: Arkiv.dk / Dagligstuen på Ry Sanatorium

Da man samtidig blev mere oplyst om de sundhedsmæssige fordele ved god hygiejne og kost, oprettede man i årene omkring 1903 hele 23 tuberkulosesanatorier rundt omkring i Danmark.

Ry Sanatorium blev indviet d. 30 august 1903 og havde til at starte med plads til 22 kvinder, hvor man dog efterfølgende udvidede så tallet endte på 38. 


Foto: Arkiv.dk / Fra indvielsen af Ry Sanatorium

Ry Sanatorium blev opført i to etager og palæstil og bestod af en hovedbygning og en dertilhørende udendørs liggesal hvor kvinderne kunne nyde af den friske luft uden anstrengelse. 

Her blev de syge patienter isoleret fra den sunde del af befolkningen, da sygdommen var særdeles smitsom. Så smitsom at man flere steder mødte restriktioner. 


Foto: Arkiv.dk / Den udendørs liggesal

I København diskuterede man eksempelvis opstillingen af spyttekummer, hvor det i andre lande ligefrem var strafbart at spytte på gaden.

Kristen Isager var den første overlæge til at stå i spidsen for staben på Ry Sanatorium og da tuberkulosen i 1956 stort set var udryddet, overtog Scleroseforeningen stedet.

Kilde: Arkiv.dk